10 Lucruri Interesante Despre Evoluția Genții Clutch
Deși în ziua de azi nici măcar unele telefoane mobile nu mai încap în geanta de tip clutch și ne enervăm mereu că, atunci când optăm pentru un clutch, trebuie să ne rezumăm la doar câteva lucruri mici, precum smartphone, chei, ruj și niște bani, clutch-ul este cu siguranță un accesoriu care nu trebuie să lipsească din garderoba unei femei.
Pentru că de obicei la marile petreceri femeile nu aveau nevoie decât de ruj și mănuși, gențile aveau dimensiuni extrem de reduse. Odată ce femeia a devenit tot mai prezentă pe piața muncii, locul genților mici a fost luat de gențile mari și încăpătoare în care doamnele să își poată lua cu ele obiectele indispensabile.
În versiuni elaborate și pline de farmec, “gențile mici de mână” au devenit și au rămas elementul must-have pentru evenimentele sociale. În România, povestea clutch-urilor din mătase naturală a început în luna noiembrie a anului 2016, odată cu lansarea primei colecții de clutch-uri SILKDOM*.
Dar hai să trecem la cele zece lucruri interesante despre evoluția clutch-ului:
1. Micile genți și portofele ce datează încă din antichitate erau obiecte practice utilizate zilnic atât de bărbați, cât și de femei. Erau folosite în general pentru transportul banilor și al altor obiecte personale, deoarece hainele nu aveau încă buzunare. Există foarte puține genți de mână istorice păstrate în muzee, deoarece mare parte dintre ele erau realizate din materiale perisabile. Cea mai veche astfel de geantă este originară din orașul Mosul (nordul Irakului) și are peste 700 de ani. Este realizată din aur și argint și are încrustate scene din viața reală.
2. Gențile și portmoneele au fost realizate inițial într-o varietate de modele pentru a servi mai multor scopuri, unele aveau cleme, altele șnururi. Cu excepția unor genți rare de umăr, toate erau purtate fixate pe centură sau brâu. Introducerea buzunarelor spre sfarșitul secolului al XVI-lea a transformat geanta într-un accesoriu exclusiv feminin.
3. La începutul secolului al XVI-lea, femeile își purtau de multe ori portofelele pe o chatelaină – un cârlig cu lanțuri la care puteau fi atașate ustensile de mici dimensiuni. Chatelainele erau adesea fabricate din metale prețioase, multe dintre ele fiind considerate și bijuterii.
4. În secolele XVII si XVIII și în cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, îmbrăcămintea pentru femei era atât de voluminoasă încât unul sau două “buzunare” puteau fi ușor ascunse sub fustă. Astfel de buzunare erau de obicei purtate în perechi: câte unul atârnând de fiecare șold – de aici și buzunarele pentru coapse.
5. Imediat după descoperirea orașului roman Pompeii (secolul al XVIII-lea), hainele vechi grecești și romane au devenit extrem de populare. Clasicismul a avut un impact profund asupra modei femeilor, rochiile au devenit drepte și talia s-a modificat. Sub aceste rochii delicate nu era loc pentru “buzunarele perechi” atașate pe coapse. Conținutul lor s-a mutat în reticulă, prima geantă adevărată, purtată pe un cordon sau lanț, realizată manual din diverse tipuri de țesături.
6. Revoluția industrială (secolul al XIX-lea) a adus cu sine apariția diverselor metode și tehnici noi de fabricație și foarte multe materiale, fapt care a dus la fabricarea unor noi modele de genți. Au fost create genți mari de călătorie pentru cei care se deplasau cu vaporul sau cu trenul, genți de mână pentru călătoriile mai scurte cu trenul, genți de transport pentru cumpărături sau vizite.
7. În secolul XX, mișcările din lumea artei și a modei aduc cu ele o modificare și mai rapidă a genții. Cu toate acestea, emanciparea femeilor a fost factorul cel mai influent în evoluția genții de mână. Din ce în ce mai multe femei erau angajate și, pe măsură ce deveneau mai mobile, gențile lor de mână trebuiau să satisfacă o varietate tot mai mare de nevoi practice. Acest lucru a dus la apariția diferitelor genți pentru scopuri specifice, cum ar fi geanta din piele pentru a merge la birou, genți practice din piele și plastic în timpul zilei, genți elegante și minaudières sau clutch-uri metalice pentru seară.
8. Clutch-ul a fost intitulat inițial “geanta cu degete”. În 1930, Hermes a fost principalul designer al acestui tip de geantă.
9. În secolul XX, designerii cunoscuți în întreaga lume pentru articolele de îmbrăcăminte exclusiviste, precum Louis Vuitton, Gucci și Prada, încep să creeze colecții de genți de mână. Iar pentru restul designerilor de modă, precum Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan, Dolce & Gabbana, Chanel și Dior, geanta a devenit un accesoriu important. Spre deosebire de secolele trecute, în care designul putea să rămână neschimbat mai multe decenii, geanta a devenit acum un accesoriu de modă, schimbându-se cu fiecare sezon.
10. În ziua de azi, gențile clutch sunt purtate de obicei la ținute de seară, însă din ce în ce mai multe doamne aleg să le poarte și la ținute smart-casual, cu jeans, cămăși largi bărbătești, fuste de piele etc. Cele mai căutate sunt cele din mătase naturală, cu imprimeuri curajoase, decorate cu dantelă, perle, cristale sau chiar și pene.
*Produsele sunt disponibile online pe www.silkdom.com și, începând cu luna aprilie, în Molecule F Concept Store, etaj 1, Promenada Mall.
Lots of love,
Aleka Sarah. ♥