Provocare de om mare: un stil de viata sustenabil
Pe vremea cand traiam in Slobozia, cu mama sau cu bunicii mei, nu aveam nici cea mai mica grija. Aveam o casa, mancare mereu pe masa, nu trebuia sa platesc chirie, intretinere sau diverse utilitati. Pe toate acestea le facea de obicei mama pentru mine, pentru familia noastra. De abia odata cu inceputul facultatii mi-am dat seama ce inseamna sa-ti porti singur de grija si, in mod special, cum sa economisesti.
Azi ma pot considera deja o persoana matura, ce poate sa se sustina singura din toate punctele de vedere. Si totusi parca nu este de ajuns; ceva lipseste si totul pare haotic. Aici intervine adoptarea unui stil de viata sustenabil. Ce inseamna asta? In principiu, lucrurile mici pe care le trecem cu vederea in fiecare zi din viata noastra, dar care scot din buzunarele noastre sume de bani consistente.
Unilever a realizat recent un experiment social pentru a demonstra ca adoptarea unui stil de viata sustenabil poate aduce economii lunar, in medie de 17,5% la bugetul de care dispune o familie. Studiul efectuat de Unilever South Central Europe si compania de cercetare 360Insights a fost realizat pentru a raspunde consumatorilor la intrebarea “Ce putem face pentru a avea un stil de viata mai sustenabil?”, prin oferirea unor solutii simple si eficiente.
Experimentul a avut loc in casele a 7 familii de romani, iar timp de 9 saptamani participantii au monitorizat cantitatea de mancare aruncata zilnic si consumul de apa din gospodarie, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra gestionarii resurselor intr-o casa. In urma recomandarilor primite de la specialistii implicati in acest proiect, participantii au facut mici schimbari in stilul de viata al fiecarei familii pentru a reduce deseurile alimentare si consumul de apa. Printre sfaturile primite din partea Unilever se numara urmatoarele:
– Faceti o planificare saptamanala a meselor familiei. Decideti ce veti gati pentru a stabili exact ingredientele si cantitatile de care veti avea nevoie. Estimati numarul de mese si gustar pe care le veti avea in saptamana urmatoare.
– Intocmiti o lista de cumparaturi. Cumparati doar produsele de care aveti nevoie. Monitorizati produsele care sunt pe terminate.
– Congelati resturile alimentare – nu le aruncati, le puteti folosi ulterior, economisind astfel timp, bani si resurse.
– Gatiti cu resturile de mancare ramase – exista o multitudine de retete care va pot ajuta sa fiti creativi in bucatarie si sa nu aruncati mancarea ramasa.
– Faceti dusuri scurte – durata optima a unui dua este de 4 minute.
– Invatati modul corect/eficient de a spala vase si rufe (planificarea unei zile pe saptamana pentru spalarea hainelor), dar si de a va spala pe dinti. Spre exemplu, trebuie sa opriti apa in timpul periajului).
Desi au avut un program aglomerat, iar implementarea tuturor recomandarilor a fost initial o provocare, participantii au realizat ca treptat si-au schimbat stilul de viata. Efortul nu a fost in final atat de mare cum parea, fiind compensat de economii financiare vizibile. Astfel, participanții la studiu au reusit sa nu mai arunce deloc mancare si au facut economii considerabile la apa (in jur de 8 metri cubi).
Recunosc ca acest experiment m-a cam pus pe ganduri, iar de acum incolo voi incerca sa fiu mai atenta cu stilul meu de viata atat pentru mine, cat si pentru planeta pe care traiesc. Si tare mi-as dori sa imi spuneti ce parere aveti si voi despre aceasta problema a risipei de apa si alimente. Veti incerca sa aveti grija de familie, gospodarie si de buzunarele voastre, adoptand un stil de viata mai sustenabil?
Lots of love,
Aleka Sarah. ♥
F tare, eu incerc pe cat posibil sa nu fac risipa cand vine vorba de apa si mancare si chiar imi pare rau cand arunc mancare, ma gandesc ca altii nu au ce manca iar eu o arunc!
am stat 1 an in suedia si am incercat sa adopt lucrurile bune pe care le-am intalnit acolo. fac numai dusuri(oricum nu incape vorba de baie cu un bebe de 8luni),opresc apa cand ma spal pe dinti,incerc sa arunc f putin(sau chiar deloc) mancarea incercand sa nu umplu frigiderul pana la refuz si incercand sa cumpar numai ce stiu ca se va manca si ma asigur ca si termenul de valabilitate e indelungat(de ex la iaurturi cand cumpar din supermarket intotdeauna eu din partea din spate a raftului unde sunt produsele care de abia au fost puse la vanzare in schimbul celor care sunt in fata si mai au doar cateva zile pana la expirare) -pentru ca de obicei prefer sa iau de ex. iaurt la 900ml/1l in loc de 5-6 borcanase mici,mancare ne aduce tati ce mai ramane la fresh foodul nostru folosind pungile de la lipii(ca sa nu mai folosim alte pungi inutil).Periodic sotul meu gateste mancaruri gustoase cu “resturile” din frigider.Borcanelele de la mancarea de bebe le “reciclez” transformandu-le in mici cadouase “atentii” de Craciun(si nu numai);cutiile de la comenzile primite prin curier le imbrac in hartie de impachetat cadouri si le folosesc pt depozitare,cand aruncam gunoiul incerc sa strang tot gunoiul intr-o singura punga,in loc sa folosesc mai multe pungi.hainele le spalam de 2-3 ori pe saptamana deoarece se strang multe dar punem masina doar plina si pe categorii-bebe,asternuturi si mami&tati.de calcat nu prea calcam pt ca intindem bine hainele cand le punem la uscat. singurul loc unde trebuie sa imbunatatim este cheltuielile din impuls(si nu e vb de mancare,acolo suntem destul de cumpatati) ci cele legate de jucarii,ornamente,hainute.