#Cat2Vet – Cu Pisoii În Vizită La Veterinar
Eu sunt genul de om pentru care prevenția unei boli e mai importantă decât tratarea acesteia, motiv pentru care merg regulat la medic. Tot din avest motiv îmi duc și pisoii la controale de rutină, pentru că pentru mine sunt mai mult decât niște animale de companie. Sunt până la urmă niște ființe de care eu sunt responsabilă, care se pot îmbolnăvi oricând, ca și noi. Doar că, față de oameni, animalele nu au glas să țipe când se simt rău și e cam greu să ne dăm seama când au pățit ceva.
Așa că prefer să-i duc măcar o dată pe sezon pe Ginger & Pepper la veterinar, ca să fiu sigură că totul e bine. În special după episodul cu Pepper, care a avut insuficiență renală acută la începutul lui 2016, când avea doar un an și-un pic. Iar luna asta am avut o astfel de problemă cu Ginger, doar că am prins-o într-o fază incipientă, tocmai datorită faptului că l-am dus la veterinar la timp.
Și recomand tuturor posesorilor de câini și pisici să fie precauți și să meargă constant cu animalul lor la control. Știu că e vorba și de niște costuri la mijloc, dar cred că sănătatea e pe primul loc fie că vorbim de oameni sau de animale de companie. De aceea m-am bucurat să văd campania celor de la Royal Canin – Take Your Cat To The Vet, care încurajează proprietarii de pisici să viziteze medicul veterinar.
ObiectivuI acestei acțiuni este de a aduce împreună proprietarii de pisici, medicii veterinari și partenerii din industrie pentru a atrage atenția asupra importanței îngrijirii sănătății pisicilor. În timp ce diferența îngrijirii medical-veterinare preventive între câini și pisici continuă să fie o problemă reală, vestea bună este că acum această problemă poate fi luată în discuție.
Cum ziceam, vizitele la medicul veterinar nu ar trebui să fie limitate la tratarea unei boli sau a unei dureri. Îngrijirea preventivă prin vizite anuale sau bianuale e importantă, dacă nu chiar critică, pentru sănătatea generală și bunăstarea pisicii. Medicii veterinari pot afla detalii importante cu privire la istoricul medical și comportamentul unei pisici, pot monitoriza greutatea corporală, pot asigura vaccinarea și pot discuta despre nutriție, care este aparent subiectul număruI 1 pe care deținătorii de pisici sunt interesați să-I discute cu medicul veterinar.
Chiar dacă ele își exprimă dragostea prin tors, mieunat și alintat, pisiciIe sunt foarte bune la disimulat atunci când le este rău sau suferă. De aceea este atât de important să vă duceți pisica la medicul veterinar pentru controale de rutină: pentru a ajuta la descoperirea unor maladii posibile și la luarea unor decizii în cunoștință de cauză cu privire la îngrijire, decizii care pot preveni problemeIe înainte de apariția lor.
De ce nu merg oamenii mai des cu pisicile lor la veterinar:
• 68% dintre deținătorii de pisici consideră că pisicile sunt mai sănătoase decât câinii;
• atunci când au fost întrebați de ce nu își duc mai des pisicile la medicul veterinar, primul motiv este efortul financiar (40%), în timp ce 31% dintre oameni au răspuns că ei consideră că pisicile lor nu au nevoie de control;
• 67% spun că și-ar duce pisica la veterinar mai des dacă ar fi mai ușor să facă acest lucru. Este foarte probabil să întâlniți mai des bărbați în cabinetul medicului veterinar, decât femei;
• 34% dintre bărbații proprietari de pisici vizitează medicul veterinar mai des de o dată pe an, comparativ cu doar una din patru femei (26%).
Cum Ie puteți face vizitele la medicul veterinar mai puțin stresante:
• Cabinetul medicului veterinar nu este un mediu familiar și are imagini, sunete și mirosuri care pot face pisica să simtă anxietate sau teamă. Acoperiți-i cu un prosop cușca în care o transportați pentru a bloca imaginea altor animale și pentru a atenua sunetele nefamiliare. Respectați nevoia pisicii voastre de a se adapta noului mediu.
• Ajutați-vă pisica să stea confortabil în cușca de transport. Puneți cușca într-o încăpere de acasă în care pisica își petrece mult timp și echipați-o cu un așternut moale, familiar, dar și cu jucării speciaIe.
• Luați cea mai bună cușcă de transport pentru pisica voastră. O cușcă sigură, stabilă și cu marginiIe dure, care se deschide în partea superioară și în față este cea mai bună opțiune.
• Mențineți o atmosferă calmă într-o casă cu multe pisici. La întoarcere, lăsați pisica în cușca de transport timp de câteva minute pentru a vedea cum reacționează toate pisicile la mirosurile nefamiliare și separați-Ie dacă există semne de tensiune.
Mai mult, Royal Canin a demarat și o acțiune de implicare a iubitorilor de pisici, pentru ca aceștia să devină ambasadori ai acestei campanii. Astfel, compania va dona câte 1 kg de hrană pentru fiecare share/distribuire a postărilor din campania #Cat2Vet derulată pe pagina de Facebook Royal Canin România.
Lots of love,
Aleka Sarah. ♥
Si mama mea are 2 pisici găsite pe strada, insa mereu le face controlul anual! Eu am un iepuras, care și el merge regulat la cabinetul veterinar. Frumos articolul!
Super actiune! Si eu sunt de parere ca preventia e cea mai buna…eu nu am pisicute insa am un catel:) merge periodic la control si slava domnului…in 7 ani nu a avut nici o problema:)
Din experienta mea, nici posesorii de caini nu se duc prea des la medic. La noi a fost de bun augur obisnuinta de a duce catelul la veterinar pentru ca, in clipa in care medicul de la cabinetul de cartier a recomandat eutanasierea pe motiv ca nu se poate face nimic, am mers mai departe si experienta de a trata cu medicii ne-a ajutat sa gasim pe cineva competent care sa opereze catelul pentru ca avea ciocuri pe coloana. Nu doar ca a supravietuit operatiei, ci a mai trait inca cativa ani!
ce dragute sunt micutele tale 🙂 a mea mai are programata o vizita la veterinar, dupa care o vom steriliza
Ce pisicute dragute. Am si eu un pisoi foarte elegant si mergem si noi la medic destul de des
Tocmai am fost și eu cu cățelușă la doctor. După episodul în care un fir de iarbă nenorocit i-a intrat în ureche, sunt mult mai atenta la nevoile ei.
Am si eu 2 motanei dar sunt la casa la parintii mei, pisicile sunt printre animalele mele preferate, si cand ai un animal clar trebuie sa ai grija de el.
Ce pisicuțe minunate. Nu am inca o pisica, insa imi doresc tare mult una.
Aleka, ce medic veterinar imi recomanzi? Trebuie sa o sterlizez si nu-s foarte multumita de cel la care am fost pana acum.
Eu merg la Matvet Consult (prin Tei) sau la Vet Medical Center (aproape de Mosilor cu Dacia). Ambele clinici veterinare mi se par ca au oameni capabili si interesati de bunastarea animalelor.