Lentile de Contact Pentru Astigmatism? Yes, Please!
Port ochelari de vedere de vreo 12 ani, de pe la mijlocul liceului, când am realizat că e absolut ridicol să nu vezi nimic la tablă din prima bancă. Nu m-au deranjat cu adevărat niciodată pentru că am apreciat faptul că în sfârșit văd bine, ba chiar mai mult, îmi plăcea cum arătam cu ochelari. Dacă unii adolescenți se apucă de fumat ca să arate cool, eu am preferat să rămân aragaz… te-ai prins? Patru ochiuri! E o glumă proastă, știu…
Am simțit lipsa ochelarilor, în schimb, în unele momente. Mi-am dat seama repede că nu îi pot purta la sală: la aerobic îmi săreau de pe față, pe bicicletă îmi alunecau pe nas, iar la dans contemporan îi tot loveam de podea. Deci exclus să văd ceva atunci când voiam să fac sport, iar dacă și tu ai probleme cu vederea, știi de fapt cât de neplăcut e să faci efort fizic și să te chinui să vezi ceva. Să nu mai vorbim de durerile de cap cu care vine combinația asta!
Am mai simțit lipsa ochelarilor la mare. După ce am încercat să îi port de câteva ori în apă, stropindu-i de fiecare dată și rătăcindu-i prin apă o dată, am zis că e cazul să-i las pe plajă. Dar problematice mai sunt și zilele de vară în general, când fie porți ochelari de vedere, fie porți ochelari de soare, fie investești într-o pereche super scumpă care le face pe ambele, deci fie te dor ochii, fie te doare buzunarul. Măcar ai alegeri, nu? Ahhh, și iarna când ți se aburesc ochelarii – una din preferatele mele.
Nu încerc să mă plâng pentru că majoritatea lucrurilor de mai sus le-am luat ca atare. Asta e, sunt mioapă, ce să fac? Măcar pot să văd „din când în când.” Dar dacă aș putea vedea oricând?
Întrebarea asta mi-am pus-o acum vreun an, când am început să iau în calcul posibilitatea lentilelor de contact. Cu toate că m-a panicat puțin ideea de a introduce un corp străin în ochi, aveam deja în jurul meu multe cazuri fericite de persoane care poartă lentile de contact. Fratele meu, spre exemplu, are o miopie răsunătoare, vede doar pete de culori. Datorită lentilelor de contact are o vedere de ansamblu perfectă. Iubitul meu suferă și el de miopie, dar datorită unui tip de lentile fără scoatere, vede orice și oricând timp de o lună. Își scoate lentilele de contact după 30 de zile, când le înlocuiește cu altele.
Normal, cunoscând aceste două cazuri, m-am gândit că poate lentilele sunt răspunsul potrivit pentru neajunsurile ochilor mei și chiar așa s-au dovedit a fi, doar că întregul proces a durat puțin mai mult decât mă așteptam. Am învățat că:
1. E greu la început. Purtătorii de lentile sunt ca vegetarienii. Dacă ai nevoie de ochelari și n-ai încercat lentile până acum, o să-ți spună că nu știi ce pierzi! Lentilele sunt mai confortabile, vezi bine și-n laterale, nu ți se aburesc, nu trebuie să le cureți o dată la 10 minute etc. Ce mai, sunt cele mai grozave lucruri de pe Pământ! Nu contează că tu ai întrebat de fapt cât e ceasul.
Da, lentilele sunt grozave, dar trebuie să știi că n-o să le simți așa chiar de la bun început. Poate ai noroc și n-ai ochii pretențioși sau dai din prima de tipul de lentile perfecte pentru tine, dar în majoritatea cazurilor trebuie să te pregătești cu răbdare pentru primele 2-3 săptămâni. Durează un pic până te obișnuiești să îți pui lentilele și să le scoți. Dar nicio grijă, netul e plin de videouri care îți prezintă diverse metode! Sigur găsești tu una perfectă pentru tine. Eu le ciupesc, spre exemplu, mai puțin când am unghiile mai lungi și prefer să le dezlipesc începând cu marginea. Alte persoane clipesc într-un anumit fel pentru a le scoate. Sunt metode și metode, testează-le pe toate!
De asemenea, mai durează un pic până ți se obișnuiesc ochii. La început o să se usuce mai repede și vei simți probabil nevoia pentru picături. Ia-o ușor. Încearcă să porți lentilele pentru două ore la început, apoi crește intervalul treptat. Nu e o cursă.
2. Dacă nu se potrivește, e vina lentilei respective, nu a lentilelor în general. Permite-ți timpul necesar pentru a te obișnui, dar dacă vezi că nu o faci, că lentilele au un mic joc pe ochi și ți-e greu să focalizezi după ce clipești sau că ochii ți se usucă în continuare foarte repede, nu mai da vina pe ochii tăi. E vina lentilelor! În cazul meu această realizare a durat vreo 10 luni, spre rușinea mea. După ce la început am testat mai multe tipuri de lentile, am descoperit un anumit model cu care m-am înțeles cel mai bine, cu toate că relația noastră nu era perfectă. Am zis că asta e, ochii mei sunt mai mofturoși și că nu pot purta lentile chiar tot timpul. Asta până acum o lună de zile când le-am făcut o vizită celor de la Videt.ro.
3. O să știi când găsești lentilele ideale pentru tine, crede-mă! Nu, nu ești nebun sau nebună dacă nu ai reușit să te înțelegi cu lentilele de contact până acum. Pur și simplul nu ai găsit modelul perfect pentru tine. După un control oftalmologic amănunțit la showroom-ul Videt, în zona Pieței Obor din București, am aflat mai multe despre un tip de lentile de contact de ultimă generație, ideal pentru astigmatismul miopic (ce am eu) și nu numai.
TopVue Air sunt lentile de contact din silicon hidrogel cu o permeabilitate mare a oxigenului (lasă ochii să respire), care permit o hidratare ridicată fiind compuși din 45% apă (spune adio ochilor uscați!). Am fost reticentă inițial în privința lor, testând în trecut mai multe tipuri de lentile, dar adevărul e că aceste lentile sunt ca nimic altceva. Pot să le port zilnic timp de mai bine de 12 ore fără să mi se usuce ochii și datorită compoziției se adaptează perfect curburii ochilor mei. Asta înseamnă că nu există niciun joc deranjant al lentilei pe ochi.
Eh, pe lângă faptul că echipa Videt m-a ajutat să descopăr lentilele de contact perfecte pentru astigmatism, mai trebuie să spun că îmi place la nebunie și site-ul lor. Atunci când se poate prefer să comand online… cam orice: alimente, haine, încălțăminte, cosmetice și electronice. Evident, dacă se poate, prefer să îmi comand online și lentilele de contact, dar față de produsele de mai sus, în cazul acesta vreau să fiu sigură că fac comanda care trebuie, așa că un user experience bun în cazul produselor de natură medicală e necesar, iar Videt.ro au exact ce trebuie.
Spre exemplu, dacă vrei să comanzi lentilele TopVue Air pentru Astigmatism (6 lentile), care o să-ți ajungă 6 luni, intri pe linkul alăturat, adaugi Dioptria, Cilindrul și Axul (Diametrul și Curbura se vor seta automat) de pe rețeta ta de la oftalmolog (nu uita să menționezi că vrei să-ți iei lentile de contact atunci când mergi la control!), dai click pe „+adaugă parametrii și pentru celălalt ochi” și faci fix asta: adaugi datele celui de-al doilea ochi. Apoi adaugi produsele în coș (12 lentile în total, 6 pentru fiecare ochi) și îți comanzi o soluție de întreținere pentru lentile moi care o să vină și cu un recipient în care îți poți pune lentilele noaptea. Ulterior poți repeta cu ușurință comanda cu un singur click din contul tău fără a mai introduce de fiecare dată dioptriile și curbura.
În cazul meu, lentilele au venit în câteva zile cu livrare la domiciliu, dar ai și posibilitatea de a-ți comanda lentilele la showroom-ul Videt pe Mihai Bravu 12 în Capitală. Poți, de asemenea, să te programezi la ei pentru o consultație, în care îți vor povesti tot ce trebuie să știi despre lentilele de contact. După ce comanzi o pereche de lentile, chiar te vor ajuta să ți le potrivești pe ochi, așa că nu te teme dacă nu ai niciun cunoscut care poartă lentile deja. Vei avea parte de tot ajutorul necesar cu echipa Videt.
Ce zici, tu ești gata să vezi lumea cu alți ochi în 2018?
Articol scris de Iulia Văcăroiu.
Nu am avut probleme cu vederea si nu am purtat nicioadata lentile de contact. Cand am fost mica am purtat ochelari dar pentru o perioada scurta de timp. Daca ar fi sa aleg intre ochelari si lentile categoric as alege lentilele pentru ca au multe avantaje. Multumim pentru info si recomandare.
Nu m-am gandit niciodata sa schimb ochelarii de vedere cu lentile de contact. cred ca acomodarea este grea.