Ne hidratam corect? 6 mituri despre hidratare

Eu sunt o mare fana a cafelei, si pana si aceasta simpla placere a fost dezbatuta de toata lumea si peste tot: in reviste, la TV, pe diverse site-uri. Ba ca e benefica organismului, ba ca face rau, plus tot felul de alte discutii despre cafea si hidratare.

 

Auzim peste tot recomandarea de a bea minim 2 litri de lichide pe zi. Dar pana la urma cafeaua nu face parte din categoria lichide? Si nu sunt de fapt nevoile de hidratare a organismului diferite de la om la om?

 

Miercuri dimineata Nescafe m-a invitat sa-mi beau cafeaua cu Serban Damian, specialist in nutritie, si cu Dana Argesan, make-up artist, tocmai in ideea de a discuta despre cateva mituri legate de hidratare.

 

 

1. Deshidratarea apare numai atunci cand corpul e privat de apa zile la rand.

Hidratarea nu provine numai din apa in starea ei lichida, ci si din alimente; asa ca si o dieta saraca in alimente cu un nivel mare de apa poate duce la deshidratare si va va afecta energia, imunitatea si vitalitatea.

 

2. Corpul vostru are nevoie de 8 pahare de apa zilnic.

Studiile din ultimii ani au demonstrat ca nu exista dovezi in acest sens. E adevarat, corpul uman are nevoie de o sursa stabila de lichide. Insa, in medie, oamenii au nevoie de 2,5 litri de fuide. Asa ca e recomadat sa luati cantitatea aceasta de apa si din alimentele pe care le consumati. O cantitate mai mare de legume si fructe proaspete in dieta asigura o parte din lichidele necesare corpului.

 

3. Hidratarea se rezuma la consumul de apa.

Adevarul este ca e nevoie de un aport de vitamine, minerale si electroliti pentru a ramane hidratat. Nu este suficient sa consumi o cantitate mare de apa. Este nevoie sa ai si o dieta echilibrata.

 

4. Consumul ridicat de apa duce la retentie.

Corpul uman retine apa in urma dezechilibrului hormonal, a toxinelor si a unei sanatati precare, dar si din cauza deshidratarii. Asadar, daca nu te hidratezi destul, corpul uman incepe sa retina apa pentru a compensa.

 

5. Niciodata nu poti sa bei prea multa apa.

De fapt, un consum prea mare de lichide poate duce la scaderea nivelului de sodiu din sange. Un consum exagerat de apa poarta numele de hiponatremie, si de aceea, ca in cazul oricaror alimente, e bine sa fim moderati.

 

Exista desigur si momente in care ar trebui sa ne hidratam mai bine pentru a mari nivelul performantelor fizice si mentale, ca de exemplu atunci cand studiem, cand facem sport si chiar si la serviciu.

 

6. Cafeaua deshidrateaza.

Desi aproape toata lumea crede asta, deoarece cafeaua are un usor efect diuretic, daca o bem cu moderatie nu avem de ce sa ne ingrijoram. De fapt, este chiar recomandat consumul a 2 sau 3 cani de cafea 100% naturala pe zi, cat timp este preparata corect. De exemplu, este de ajuns sa adaugam 1-2 lingurite de cafea la o cana de 150 de ml de apa, corpul nostru putand sa retina pana la 84% din lichid.

 

 

Iar cu asta inchei, deoarece de abia astept sa merg in bucatarie ca sa imi fac un delicios frappe Nescafe, dar promit sa revin intr-un alt articol cu sfaturile legate de hidratarea si ingrijirea pielii recomandate de Dana Argesan in cadrul intalnirii.

 

Voi cata cafea consumati zilnic? Cum va place sa o preparati?

 

Lots of love,

Aleka Sarah. ♥

2 Comentarii

Spune-ti parerea

2 thoughts on “Ne hidratam corect? 6 mituri despre hidratare

  1. Pingback: Sunshine Sarah | 4 masti naturale recomandate de Dana Argesan

Spune-ti parerea

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.